dimarts, 2 de març del 2010

Cap a on assenyala el dit de l'estàtua de Colom?



Tot i ser un dels tópics més repetits a Barcelona, avui quasi tothom sap que el dit de l'Estatua de Colom no assenyala Amèrica. Però us heu plantejat mai que podriem trobar si el poguéssim traçar una línia recta?

El Monument a Colom va ser construït en homenatge al descobridor a la plaça del Portal de la Pau, punt d'unió entre el sud de les Rambles i el Passeig de Colom, davant del port de Barcelona, a l'antiga Porta de la Pau.

Va ser construït amb motiu de la Exposició Universal de Barcelona de 1888. i es va inaugurar el 1 de juny de 1888, en plena Exposició. L'estàtua de Colom, obra de l'escultor Rafael Atché, fa set metres d'alçada. El conjunt escultòric mesura un total de 60 metres d'altura.

En la seva construcció hi van intervenir els següents escultors: Pere Carbonell i Huguet, Josep Gamot, Rafael Atché i Josep Carcassó a les al·legories dels regnes; Manel Fuxà, Josep Gamot, Eduard Batista Alentorn, Francesc Pagès i Serratosa a les estàtues dels col·laboradors de Colom; aquestes vuit escultures són de pedra, mentre que són de bronze la de Colom, de Rafael Atché, els quatre lleons de la base de l'Agapit Vallmitjana i Abarca i els vuit relleus amb escenes, obra l'Antoni Vilanova i de Josep Llimona, desapareguts poc després, i que van ser substituïts el 1929 per uns de nous de Fuxà, Carbonell i Torres.

I tornant a la pregunta del principi. Què assenyala el dit de l'estatua de Colom? Doncs assenyala l'illa de Mallorca, concretament la platja de Sa Calobra.

Al següent enllaç podreu trobar un conte que vaig escriure prenent com a inici aquest fet, espero que us agradi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada